Η νέα «γέφυρα δεδομένων» Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ ελπίζει να ενισχύσει το διατλαντικό εμπόριο

Μια λεγόμενη «γέφυρα δεδομένων» έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει την ομαλή μεταφορά προσωπικών δεδομένων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ εξακολουθεί να τηρεί τις κατευθυντήριες γραμμές του GDPR.

Προηγουμένως, η μεταφορά προσωπικών δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περιοχές εκτός της ΕΕ περιλάμβανε μια περίπλοκη γραφειοκρατική απαίτηση γνωστή ως Εκτίμηση Κινδύνου Μεταφοράς (TRA).

Η εισαγωγή αυτού νέα γέφυρα δεδομένων θα πρέπει να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα πιο ελεύθερα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα, τις οικονομικές προοπτικές και την εμπιστοσύνη όταν ασχολούνται με το απόρρητο των δεδομένων.

Λόγος χαράς ή ανησυχίας;

Το απόρρητο δεδομένων ήταν ένα ναρκοπέδιο για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτή η νέα νομοθεσία θα πρέπει να βοηθήσει στην εξάλειψη ορισμένων από τις πτυχές που εμπλέκονται στο διατλαντικό εμπόριο.

Η συμφωνία βασίζεται σε παρόμοια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ εξακολουθεί να σέβεται τις διαφορές στις κατευθυντήριες γραμμές GDPR του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit. Και τα δύο μέρη ελπίζουν ότι η συμφωνία όχι μόνο θα ενισχύσει το εμπόριο στο ψηφιακό εμπόριο, αλλά και θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων.

Το τμήμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η γέφυρα δεδομένων «θα ξεκλειδώσει την ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις, θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε κρίσιμες πληροφορίες για την έρευνα που σώζει ζωές και θα ενθαρρύνει την επιστήμη και την καινοτομία διασυνοριακά».

Ωστόσο, καθώς αυτή η νέα συμφωνία βασίζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει, καθώς τα προσωπικά δεδομένα της ΕΕ δεν προστατεύονται τόσο αυστηρά στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο στο μπλοκ. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια συμφωνία συνάπτεται από τα δικαστήρια της ΕΕ, όπως συνέβη το 2015 και το 2020.

Υπάρχουν περαιτέρω ανησυχίες ότι οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αφαιρέσει τη γραφειοκρατία γύρω από τα προσωπικά δεδομένα, με τη μορφή του νομοσχεδίου για την προστασία δεδομένων και την ψηφιακή πληροφόρηση (προς το παρόν διασχίζει το Κοινοβούλιο), θα μπορούσαν να απειλήσουν το καθεστώς επάρκειας των δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. διακινδυνεύοντας τις ήδη αδύναμες εμπορικές σχέσεις.

Το εάν αυτές οι συμφωνίες δεδομένων θα προωθήσουν μια νέα εποχή καινοτομίας και εμπορίου μένει να φανεί, αλλά σίγουρα είναι κάτι που οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να παρακολουθούν στενά.

Πηγή: techwar.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy