Η Επιτροπή της ΕΕ επιβάλλει πρόστιμο σε εκδότες παιχνιδιών 7,8 εκατομμυρίων ευρώ για γεωγραφικό αποκλεισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο σε πέντε εκδότες ηλεκτρονικών παιχνιδιών για γεωγραφικό αποκλεισμό, την πρακτική της αποτροπής των διασυνοριακών πωλήσεων. Το πρόστιμο μοιράζεται η Valve, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της πλατφόρμας παιχνιδιών Steam.

Η Valve και οι πέντε εκδότες – οι Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media και ZeniMax – κατηγορήθηκαν για σκόπιμο περιορισμό των πωλήσεων ορισμένων παιχνιδιών ανάλογα με την τοποθεσία του αγοραστή, εντός της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως γεω-αποκλεισμός και είναι αντίθετη με την αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Η Valve αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα και της επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αρχικά στους εκδότες μειώθηκαν σε πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ, επειδή συμφώνησαν να συνεργαστούν. Το μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ πήγε στην Focus Home, μια γαλλική εταιρεία που εκδίδει παιχνίδι όπως το Hood, το Evil West και τη νέα κυκλοφορία Shady Part of Me.

Η πλατφόρμα Steam είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν ή να μεταδίδουν ροή περισσότερων από 35.000 παιχνιδιών, καθώς και να εισάγουν παιχνίδια που αγοράστηκαν από τρίτους, όπως καταστήματα.

Η μητρική εταιρεία Valve προσφέρει κλειδιά ενεργοποίησης εκδοτών που επιτρέπουν την αναπαραγωγή των παιχνιδιών τους μέσω του Steam. Σε αυτά τα κλειδιά περιλαμβάνεται μια λειτουργία ελέγχου περιοχής, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της χρήσης του παιχνιδιού μόνο σε ορισμένες χώρες. Το παράπονο γεω-αποκλεισμού βασίστηκε στον συνδυασμό των κλειδιών ενεργοποίησης Steam και της λειτουργίας ελέγχου περιοχής.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, συμφωνώντας μεταξύ τους να μπλοκάρουν τα παιχνίδια σε ορισμένα εδάφη, η Valve και οι μεμονωμένοι εκδότες είχαν χαράξει την αγορά του ΕΟΧ κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

«Οι πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού αφορούσαν περίπου 100 ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια διαφορετικών ειδών, όπως αθλήματα, παιχνίδια προσομοίωσης και δράσης», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωση.

«Εμποδίζουν τους καταναλωτές να ενεργοποιούν και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια υπολογιστή που πωλούνται από τους διανομείς των εκδοτών είτε σε φυσικά μέσα, όπως DVD, είτε μέσω λήψεων. Αυτές οι επιχειρηματικές πρακτικές, επομένως, αρνήθηκαν στους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ να κάνουν αγορές μεταξύ κρατών μελών για να βρουν την πιο κατάλληλη προσφορά.

«Πάνω από το 50% όλων των Ευρωπαίων παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών στην Ευρώπη ευδοκιμεί και τώρα αξίζει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ », δήλωσε η Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού.

“Οι σημερινές κυρώσεις κατά των πρακτικών« γεωγραφικού αποκλεισμού »της Valve και πέντε εκδοτών βιντεοπαιχνιδιών για υπολογιστές χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού της ΕΕ, απαγορεύεται στις εταιρείες να περιορίζουν συμβατικά τις διασυνοριακές πωλήσεις.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy